Broadwayský úspěch Bette Midler

V prosinci oslavila 75. narozeniny slavná broadwayská i hollywoodská herečka a zpěvačka Bette Midler. Tato držitelka tří cen Emmy, čtyř zlatých glóbů a jedné ceny Tony je českým divákům známá díky svým filmovým rolím, například ve snímcích Klub odložených žen, Stará láska nerezaví a Stepfordské paničky, nebo díky televizní adaptaci muzikálu Gypsy.

Rodačka z havajského Honolulu zahájila svou profesionální kariéru v rámci alternativní scény v off-off-broadwayských divadlech v polovině 60. let. Jejím broadwayským debutem se stala role Cajtl v Šumaři na střeše (Fiddler on the Roof). Brzy začala vystupovat také na koncertních pódiích, kde si získávala přízeň širokého publika: mimořádně populární byla zejména mezi newyorskou gay komunitou. Vydala několik sólových desek, které se brzy začaly prodávat v milionových nákladech po celém světě. Na konci 70. let začala i svou hereckou kariéru v Hollywoodu.

Na první hlavní broadwayskou roli si však musela počkat až do roku 2017, kdy se po mnoha jiných slavných představitelkách stala i ona dohazovačkou Dolly Leviovou v muzikálu Hello, Dolly! O její obrovské popularitě u newyorského publika svědčí to, že jejích zhruba dvě stě padesát představení bylo beznadějně vyprodáno na dlouhé měsíce dopředu, a to i přes nezvykle vysokou cenu vstupenek. Nejdražší místa se prodávala za astronomické vstupné ve výši téměř tisíce dolarů, tedy zhruba dvaadvaceti tisíc korun za jediný lístek.